Hová tegyem a napelemet? A Google segít...

A két óriáscég megoldást kínál a helyi napenergia-termelési lehetőségek felmérésére. 

Joel Conkling, a Google Sunroof projektért felelős termékmenedzsere blogbejegyzésében jelentette be, hogy együttműködnek az E.ON konszernnel és közösen teszik elérhetővé a Sunroof platformot Németországban is. A megoldás először lesz hozzáférhető az Amerikai Egyesült Államokon kívül. A menedzser hozzátette, hogy létrehozták a www.eon-solar.de oldalt, ahol egy online eszköz segítségével egyszerűen és precízen számíthatja ki mindenki a saját otthonának napenergia-termelő potenciálját, valamint megtervezheti a megfelelő fotovoltaikus rendszert. A Sunroof a Google Föld és a Google Térkép szolgáltatásokon, valamint 3D-modelleken és a gépi tanulási technológián alapul.
A Sunroof minden egyes tető esetében kiszámítja, hogy éves szinten mennyi napfény éri azt. Ehhez figyelembe veszi az időjárási adatokat, a Nap pozícióit a különböző évszakokban, a tető felületét és dőlésszögét, valamint a környező épületek és fák árnyékait, illetve azok hatásait a napenergia-termelésre.

A platform Németországban 7 millió épületet fed le, köztük vannak Münchenben, Berlinben, a Rajna-Majna területen és a Ruhr-vidéken lévő házak is. Az USA-ban a projekt már 2015 óta tart és 60 millió épületet fed le. Az elvégzett vizsgálatok során kiderült, hogy a tetők 79 százaléka alkalmas napenergia termelésére. Az olyan déli államokban, mint Arizona ez az arány több mint 90 százalék volt. De még az északi államokban is meghaladta az arány a 60 százalékot. A texasi Houstonban évente 19 000 gigawattóra áramot lehetne termelni. Ez 1,7 millió háztartás igényének felel meg.

A német gazdasági minisztérium abból indult ki, hogy a használható tetőterület kevesebb, mint 1100 négyzetkilométert tesz ki, ez kisebb terület, mint a Saar-vidék fele. Az elérhető teljesítmény 100 gigawatt lehetne. Eddig ennek a potenciálnak az egynegyedét aknázták csak ki. Joel Conkling kiemelte, hogy a Google évek óta komoly összegeket fektet be a megújuló energiákba és azt a saját infrastruktúrájához használja fel. A társaság 2017-ben biztosította először az irodái és a számítógép-központjai működésének áramszükségletét 100 százalékban megújuló energiákból.

(Forrás: http://www.alternativenergia.hu)

Hírek

2017-ben már egyértelműnek és jól olvashatónak tűnnek azok a folyamatok, melyeket még csak kevesen láttunk 2010-ben. A jegybankok világszerte meghirdették a nulla kamatok korát, első körben a cégek, később már a magánszemélyek sem kaptak érdemi kamatot a pénzükre a bankokban. 

A Zala megyei Nagypáliban 1996 óta gyakorlatilag mindent másként csinálnak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladják, hanem bővítik a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki.

Noha dübörög a magyar irodaingatlanpiac és daruk láthatóak minden irányban, egy kiemelt A-kategóriás ingatlant jóval húsz euró alatti all-in költséggel nem könnyű kiadni, mert még a gazdag multinacionális cégek is drágának tartják.

Van értelme nemzetközileg összehasonlítani az ingatlan és egyéb befektetési eszköz árakat és az azokat meghatározó tényezőket?

Vannak különböző típusai az ingatlanpiacnak (lakó, iroda, kereskedelmi, ipari stb) és ezen belül számtalan szegmens. A lokáció, és különösen lakóingatlanok esetében nagyon sok szubjektív, nehezen számszerűsíthető tényező határozza meg az árat. 

Tovább a Hírekre