Hová tegyem a napelemet? A Google segít...

A két óriáscég megoldást kínál a helyi napenergia-termelési lehetőségek felmérésére. 

Joel Conkling, a Google Sunroof projektért felelős termékmenedzsere blogbejegyzésében jelentette be, hogy együttműködnek az E.ON konszernnel és közösen teszik elérhetővé a Sunroof platformot Németországban is. A megoldás először lesz hozzáférhető az Amerikai Egyesült Államokon kívül. A menedzser hozzátette, hogy létrehozták a www.eon-solar.de oldalt, ahol egy online eszköz segítségével egyszerűen és precízen számíthatja ki mindenki a saját otthonának napenergia-termelő potenciálját, valamint megtervezheti a megfelelő fotovoltaikus rendszert. A Sunroof a Google Föld és a Google Térkép szolgáltatásokon, valamint 3D-modelleken és a gépi tanulási technológián alapul.
A Sunroof minden egyes tető esetében kiszámítja, hogy éves szinten mennyi napfény éri azt. Ehhez figyelembe veszi az időjárási adatokat, a Nap pozícióit a különböző évszakokban, a tető felületét és dőlésszögét, valamint a környező épületek és fák árnyékait, illetve azok hatásait a napenergia-termelésre.

A platform Németországban 7 millió épületet fed le, köztük vannak Münchenben, Berlinben, a Rajna-Majna területen és a Ruhr-vidéken lévő házak is. Az USA-ban a projekt már 2015 óta tart és 60 millió épületet fed le. Az elvégzett vizsgálatok során kiderült, hogy a tetők 79 százaléka alkalmas napenergia termelésére. Az olyan déli államokban, mint Arizona ez az arány több mint 90 százalék volt. De még az északi államokban is meghaladta az arány a 60 százalékot. A texasi Houstonban évente 19 000 gigawattóra áramot lehetne termelni. Ez 1,7 millió háztartás igényének felel meg.

A német gazdasági minisztérium abból indult ki, hogy a használható tetőterület kevesebb, mint 1100 négyzetkilométert tesz ki, ez kisebb terület, mint a Saar-vidék fele. Az elérhető teljesítmény 100 gigawatt lehetne. Eddig ennek a potenciálnak az egynegyedét aknázták csak ki. Joel Conkling kiemelte, hogy a Google évek óta komoly összegeket fektet be a megújuló energiákba és azt a saját infrastruktúrájához használja fel. A társaság 2017-ben biztosította először az irodái és a számítógép-központjai működésének áramszükségletét 100 százalékban megújuló energiákból.

(Forrás: http://www.alternativenergia.hu)

A két óriáscég megoldást kínál a helyi napenergia-termelési lehetőségek felmérésére. 

A logisztikai ingatlanok kihasználtsága érezhetően emelkedett. 

A magyar piacon több, nagyobb kiskereskedelmi lánc is terjeszkedni szeretne, a dinamikus forgalom-bővülés pedig új szereplőket vonz a piacra.

A fővárosi irodapiac a fellendülés időszakát éli. A bérlői kereslet növekvőben van, s a fejlesztési kedv is régen látott mértékű. Mindemellett a vidéki körzetekben is pozitív folyamatok figyelhetők meg. 

A GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexeinek értéke 2018 januárjában -1 illetve 1. A fővárosi index hibahatáron belül csökkent, míg az országos 1 ponttal emelkedett az előző (tavaly októberi) felméréshez képest. 

Tovább a Hírekre