Raktárpiac: óvatosság

A logisztikai ingatlanok kihasználtsága érezhetően emelkedett. 

A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban a tavaly októberi 85-ről idén januárra 89%-ra, Nyugat-Magyarországon 83-ról 91%-ra, a keleti régióban 82-ról 86%-ra nőtt. A raktárpiaci indexek egymás után három negyedévben is csökkentek. Januárban a fővárosi index csaknem 5, míg az ország egészére vonatkozó 3 ponttal mérséklődött az előző felméréshez képest. A válaszadók között minden körzetben a stagnáló bérleti díjakra számítók vannak többségben. A következő egy évben 1-2%- os díjemelkedés valószínű.

(Forrás: GKI)

Hírek

2017-ben már egyértelműnek és jól olvashatónak tűnnek azok a folyamatok, melyeket még csak kevesen láttunk 2010-ben. A jegybankok világszerte meghirdették a nulla kamatok korát, első körben a cégek, később már a magánszemélyek sem kaptak érdemi kamatot a pénzükre a bankokban. 

A Zala megyei Nagypáliban 1996 óta gyakorlatilag mindent másként csinálnak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladják, hanem bővítik a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki.

Noha dübörög a magyar irodaingatlanpiac és daruk láthatóak minden irányban, egy kiemelt A-kategóriás ingatlant jóval húsz euró alatti all-in költséggel nem könnyű kiadni, mert még a gazdag multinacionális cégek is drágának tartják.

Van értelme nemzetközileg összehasonlítani az ingatlan és egyéb befektetési eszköz árakat és az azokat meghatározó tényezőket?

Vannak különböző típusai az ingatlanpiacnak (lakó, iroda, kereskedelmi, ipari stb) és ezen belül számtalan szegmens. A lokáció, és különösen lakóingatlanok esetében nagyon sok szubjektív, nehezen számszerűsíthető tényező határozza meg az árat. 

Tovább a Hírekre