Üzlethelyiség-piac: a lehetőségek keresése

A magyar piacon több, nagyobb kiskereskedelmi lánc is terjeszkedni szeretne, a dinamikus forgalom-bővülés pedig új szereplőket vonz a piacra.

Ezt a szegmenset illető kilátások az elmúlt két évben enyhe hullámzást mutattak, határozott tendencia nélkül. A jelen megkérdezés során az üzlethelyiség-piaci index a fővárosi agglomerációra vonatkozóan 3, az ország egészére vonatkozóan 4 ponttal csökkent az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Csaknem ugyan ekkora emelkedés volt regisztrálható a tavaly októberi felmérés alkalmával. A bérleti díjak esetében Budapest lehet az élenjáró (+5%), de a vidéki körzetekben is lehet némi emelkedés (2-3%- os) – nyilván komoly területi különbségekkel.

(Forrás: GKI)

Hírek

2017-ben már egyértelműnek és jól olvashatónak tűnnek azok a folyamatok, melyeket még csak kevesen láttunk 2010-ben. A jegybankok világszerte meghirdették a nulla kamatok korát, első körben a cégek, később már a magánszemélyek sem kaptak érdemi kamatot a pénzükre a bankokban. 

A Zala megyei Nagypáliban 1996 óta gyakorlatilag mindent másként csinálnak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladják, hanem bővítik a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki.

Noha dübörög a magyar irodaingatlanpiac és daruk láthatóak minden irányban, egy kiemelt A-kategóriás ingatlant jóval húsz euró alatti all-in költséggel nem könnyű kiadni, mert még a gazdag multinacionális cégek is drágának tartják.

Van értelme nemzetközileg összehasonlítani az ingatlan és egyéb befektetési eszköz árakat és az azokat meghatározó tényezőket?

Vannak különböző típusai az ingatlanpiacnak (lakó, iroda, kereskedelmi, ipari stb) és ezen belül számtalan szegmens. A lokáció, és különösen lakóingatlanok esetében nagyon sok szubjektív, nehezen számszerűsíthető tényező határozza meg az árat. 

Tovább a Hírekre